fbpx

כנס פורום יועצים משפטים בעמותות | 7.4.2022

ב-7.4.2202 התקיים הכנס הפרונטלי הראשון של פורום היועצים המשפטים בעמותות. הכנס עסק בנושא הבוער של אתגר המכרזים וכיצד חברי הפורום שותפים בהובלת שינוי מדיניות.

מהלך הכנס

הכנס השנתי שלנו התקיים באולם ההרצאות של מגדל הרצוג באירוחו האדיב של עו"ד אשי דובב, שותף במשרד הרצוג פוקס נאמן וחבר הפורום.

בכנס השתתפו כ30- יועצות ויועצים משפטיים של עמותות וחל"צים, פנימיים וחיצוניים,  שלמעשה נפגשו לראשונה באופן פיזי מאז הקמת הפורום בשנת .2020

ראשון להרצות בכנס היה רון ברקאי, מנכ"ל מנהיגות אזרחית. רון נתן סקירה "מלמעלה" של  תחום המכרזים במלכ"רים וציין כי ניכרת מגמה של כניסת "שחקנים עסקיים" למכרזים  חברתיים וכתוצאה מכך הגדלת התחרות לעמותות. בסיום הרצאתו, רון רתם את כולנו למאבק  הערכי שמנהיגות אזרחית מובילה, במסגרתו אנו קוראים לתת עדיפות לארגון ללא מטרות  רווח בהפעלת שירותים חברתיים.

אחריו עלתה לפודיום עו"ד ועו"ס לירון דוד – סמנכ"לית מדיניות ופעילות בינלאומית  באנוש והרצתה בנושא מכרזים לרכש חברתי ושירותים חברתיים, עולמות מתנגשים.

לירון ציינה את המתח הגובר בין ההליך המכרזי לשירות החברתי, ונתנה שלל דוגמאות, בהן  – המתח של האינטרס הציבורי מול התכלית העסקית של המכרז; המכרז ככלי רגולטורי  שמשפיע על מדיניות ועל מימוש זכויות מול דרישות מורכבות למדי למדידת איכות, פיקוח  ובקרה; ההליך המכרזי כתהליך סגור ומובנה לעומת השירות החברתי שמבוסס על תהליכים  אנושיים ותכליות חברתיות.

בנוסף, לירון נתנה מספר הצעות להפחתת המתח: הכרה בייחודיות וחשיבות מכרזי הרכש  החברתי; הטמעת תהליכי שיתוף ציבור בעיצוב רכש חברתי; מנגנוני בקרה חוץ משרדיים  לפיקוח על התהליך כשלב מפקח נוסף לפני בתי המשפט; גמישות בהליך המכרזי כך שתפאשר  למקבלי השירות, לבעלי עניין ולציבור להביע עמדתם ועוד.

לקריאה נוספת

מיד אחרי לירון, עלה לפודיום ד"ר ועו"ד נוי ברינט, יועמ"ש לעמותות שונות שדיבר על  העדפת עמותות במכרזים לרכש חברתי.

נוי הציג את שאלת המחקר שלו – האם יש שוני רלוונטי בין עמותות לארגונים מסחריים /  עסקיים אשר יצדיק פגיעה בשוויון במסגרת המכרז? השערת המאמר של נוי היא כי צורת  ההתאגדות של העמותה מהווה שיקול רלוונטי למכרז – כשהמכרז עוסק באספקת שירות  חברתי אשר נמצא בליבת פעילותה. בסוג כזה של מכרז, צורת ההתאגדות צריכה להקנות  לעמותה עדיפות על פני מציעים מסחריים. העדיפות מבוססת על המנגנונים הטבועים בחוק  העמותות, שנועדו לקדם בצורה מיטבית מטרה "ציבורית" ולא "מסחרית".

לאחר הרצאה מרתקת, נוי שכנע כי קיים יתרון משמעותי לכך ששירות הנוגע  לאוכלוסיות הרגישות והפגיעות ביותר בחברה, יסופק בידי גוף שקידום ענייניהן של אוכלוסיות אלו, היא תכלית קיומו ועומדת בראש מעיניו, להבדיל מתאגידים שפועלים למטרת השאת  רווחים.

לקריאה נוספת

לאחר החלק היותר האקדמי של הכנס, עלה לבמה ליאור אגאי, רו"ח, שותף ב– BDO וחשף בפנינו  עולם חדש של איתור הזדמנויות ואסטרטגיות זכייה במכרזים.

להלן חלק מהטיפים החשובים, באדיבותו של ליאור:

  • מותר לחשוב כ"קבלן משנה": לקרוא גם מכרזי ענק אף אם הארגון אינו עומד בתנאי הסף שלהם, לחשוב כיצד הארגון יוכל להשתלב בהתקשרות שעל הפרק ולשקול הגשה משותפת עם ספקים  שעומדים בדרישות עורך המכרז.
  • לעקוב אחרי כל דיווחי משרדי הממשלה על פטורים ממכרזים. מהליך זה ניתן ללמוד המון, כמו אם מדובר בפטור מוצדק או לא; אם אתם כספק יכולים לספק את השירות; מועד סיום הפטור שבסופו  כנראה שיפורסם מכרז (היערכות לקראת התמודדות)
  • אין בושה ב"לחשוב כלכלית", כגון – להציע שולי רווח נמוכים בשנים הראשונות כדי לזכות במכרז ובדרך זו ליצור יתרון תחרותי, בהיבט של התמקצעות אנשי הצוות בארגון ורכישת ניסיון ארגוני  בתחום.
  • לשאוף לגוון את פעילות הארגון על מנת לצמצם תלות במשרד ממשלתי יחיד.
  • לא להמתין ל"רגע האחרון" להגשת ההצעה במכרז, עדיף להגיש יומיים-שלושה קודם.

לקריאה נוספת

חלקו האחרון של הכנס כלל למידת עמיתים אקטיבית, ובסופו התגבש צוות מוביל בנושא  המכרזים, שמטרתו לקדם את כיווני הפעולה השונים שעלו:

העדפת עמותות במכרזים מכוח השירותים; העדפת עמותות במכרזים מכוח ההתאגדות; בניית מאגר  ידע מקצועי עבור חברי הפורום ועבור הארגונים החברתיים בתחום המכרזים וכן הובלת חקיקת תקנות  מיוחדות למכרזים בתחומי השירותים החברתיים.

צוות המכרזים כבר פועל בשלל הערוצים הנ"ל, וכראיה כבר הוגש נייר עמדה בנושא טיוטת תקנות  חובת המכרזים, התשפ"ב – 2022 וכן תואם מפגש עם מובילי רכש חברתי במשרדי הממשלה השונים.

לקריאת נייר העמדה בנושא טיוטת תקנות חובת המכרזים

 

אנו רוצות ורוצים להודות לכל באי ובאות הכנס ולמרצות ולמרצים היקרים שנתנו מזמנם ומהידע הנרחב  שלהם. תודה מיוחדת לנילי קופמן ממנהיגות אזרחית וכמובן לעו"ד אשי דובב על האירוח המושקע  והטעים.

נשמח לראותכםן בכנסים הבאים!